Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować:
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
Dodatkowo potrzebujemy:
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz przyprawy, mieszamy.
2. Następnie dodajemy olej i również mieszamy.
3. Porcjami dodajemy wodę i całość ręcznie ugniatamy. Ciasto jest gotowe, gdy przestaje lepić się do dłoni.
4. Uformowaną kulkę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min, aż ciasto zwiększy swoją objętość.
5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą.
6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm).
7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy mieszanką serów. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (u mnie było to 250 stopni) na najniższy poziom na ok. 6-8 minut.
8. Upieczoną pizzę podajemy ze świeżą bazylią. Zamiast sosu polecam oliwę z oliwek lub oliwę smakową.
W ekspresowym tempie przygotujecie taką oliwę łącząc 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę z połową szklanki oliwy z oliwek.