Domowa pizza z drożdżami instant

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-11-28

Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować:

  • 1,5 szklanki mąki (możecie użyć mąki pszennej, ja jednak polecam Wam mąkę na pizzę włoską typ „00”, którą dostaniecie m.in w Kauflandzie za niecałe 4 zł)
  • pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 4 g drożdży instant
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczkę oregano
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 150 g tartego sera mozzarella
  • 50 g tartego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii

1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz przyprawy, mieszamy.

2. Następnie dodajemy olej i również mieszamy.

3. Porcjami dodajemy wodę i całość ręcznie ugniatamy. Ciasto jest gotowe, gdy przestaje lepić się do dłoni.

4. Uformowaną kulkę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min, aż ciasto zwiększy swoją objętość.

5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą.

6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm).

7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy mieszanką serów. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (u mnie było to 250 stopni) na najniższy poziom na ok. 6-8 minut.

8. Upieczoną pizzę podajemy ze świeżą bazylią. Zamiast sosu polecam oliwę z oliwek lub oliwę smakową.

W ekspresowym tempie przygotujecie taką oliwę łącząc 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę z połową szklanki oliwy z oliwek.

Podobne artykuły