Dodaj do mizerii octu jabłkowego. Ten smak Cię zaskoczy.

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2022-09-25

Mizeria ze świeżych ogórków to świetna surówka do obiadu. Idealnie smakuje, jako dodatek do ziemniaków i mięsa. Często możemy spotkać się z przepisami, w których do mizerii dodaje się cukier lub sok z cytryny. Może jeszcze jednak nigdy nie spotkaliście się z pomysłem na dodanie octu jabłkowego. A to właśnie ocet jest składnikiem, dzięki któremu przygotowuje się tak zwaną mizerię po warszawsku.

Mizeria po warszawsku z octem

Większość składników na mizerię po warszawsku nie różni się tymi, które już doskonale znamy. Będziemy potrzebować samych ogórków, kwaśnej śmietany, soli i pieprzu oraz cukru. Potrzebujemy jednak jeszcze jednego ważnego dodatku, którym jest ocet jabłkowy lub winny, jeśli takiego nie posiadamy akurat w kuchni.

Składniki na mizerię po warszawsku

  • 0.5 kg ogórków
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie mizerii po warszawsku

Pierwszy krok w przypadku mizerii po warszawsku nie różni się niczym od przygotowania tradycyjnej mizerii. Musimy umyć ogórki, a następnie obrać je ze skórki. Zawsze zaczynamy od jaśniejszej strony. Następnie na tarce ścieramy je na plasterki.

Zaskocz swoje dzieci listem od Mikołaja lub wideo!

Ogórki oprószone solą pozostawiamy na kilka minut, a następnie odlewamy wodę. Teraz do ogórków dodajemy resztę składników: śmietana, pieprz, cukier, oraz oczywiście nasz ocet jabłkowy lub winny, w zależności od tego, którym dysponujemy w swojej kuchni.

Teraz już tylko wystarczy wymieszać wszystkie składniki i nasza mizeria jest gotowa. Ja przed podaniem schładzam ją w lodówce, bo wtedy moim zdaniem jest smaczniejsza.

Podobne artykuły