Buraki są tanie, do tego mają mało kalorii i nie mają cholesterolu. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Możesz je zjeść na obiad, użyć do deseru czy do sałatki. Przede wszystkim jednak warto je jeść bo są bardzo zdrowe dla naszego organizmu!
Buraki to eliksir zdrowia dla naszego serca. Redukuje negatywny wpływ złego cholesterolu na nasz organizm. Jednocześnie zwiększa też poziom dobrego cholesterolu. Dzięki temu chronią nas przed chorobami serca w tym zawałami czy udarami. Dodatkowo buraki obniżają poziom betainy, która działa destrukcyjnie na nasze naczynia krwionośne.
Tak, to potwierdzone naukowo. Buraki mogą chronić nas przed nowotworami płuc, skóry i jelita grubego. Wszystko dzięki ich czerwonemu kolorowi. Za to odpowiada barwnik, który nazywa się betaniną, który jest zdolny do spowalniania wzrostu komórek rakowych. Warto jeść buraki nawet 3 razy w tygodniu.
Buraki warto jeść zwłaszcza zimą bo pozytywnie wpływają na naszą odporność. Zawierają mnóstwo Witaminy C, która jest przydatna podczas zapobiegania i łagodzenia objawów przeziębień. Buraki to też przeciwutleniacz o czym wcześniej wspomnieliśmy. Pomaga oczyścić nasz organizm oraz pobudza go do produkcji białych krwinek, które rozprawiają się z wirusami.
Buraki w naszej diecie pomagają chronić nasz wzrok dzięki zawartości beta-karotenu. Dzięki nim wraz z wiekiem zmniejszymy ryzyko zachorowania choćby an zaćmę. Możemy też poprawić swój wzrok oraz dłużej zachować go dobrym. Dlatego warto jeść buraki w każdym wieku.
Buraka możesz spożywać w postaci pysznego soku. Wystarczy 1 obrana pomarańcza, mały burak i dwie marchewki. Wszystko mieszamy w blenderze i gotowe. Pyszny, zdrowy i szybki sok gotowy!
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.