Dlaczego warto jeść awokado?

Zdrowie Data publikacji: 26 września 2016

Awokado ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Zdecydowanie warto go spożywać, ale z umiarem. Jeśli jesteście ciekawi jaki właściwości zdrowotne ma awokado przeczytaj ten artykuł.

avocado-933060_960_720

Bogactwo zdrowych tłuszczy

Jeśli regularnie nas czytacie i nasz dział o zdrowiu to na pewno wiecie o zdrowych i złych tłuszczach. Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy, które pomagają w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na udar mózgu czy zawał serca. Wszystko dlatego, że zwiększa ono poziom dobrego cholesterolu.

Jeśli spożywasz awokado często, ale nie w nadmiarze to również możesz liczyć na efekt utraty wagi. Badania na ten temat opublikował Nutrition Journal i jak zaleca zjedzenie zaledwie połówki awokado w porze drugiego śniadania pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy.

Awokado sprawia, że dłużej czujesz się syta. Zmniejsza chęć jedzenia przez ponad 3 godziny o nawet 40%. Czyli tyle ile powinno Cię dzielić do następnego posiłku.

Składniki odżywcze

W awokado znajdziemy cały zestaw wartościowych składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm będzie zdrowszy, a my będziemy czuć się lepiej. Awokado jest źródłem m.in.:

  • Witamina C 
  • Witamina E 
  • Witamina B6 
  • Witamina K 
  • Miedź
  • Kwas foliowy 
  • Potas
  • Kwas pantotenowy

Dzięki awokado jesteśmy też w stanie więcej z tych składników odżywczych wchłonąć do naszego organizmu dlatego, że są one rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego też nie możemy całkowicie rezygnować z tłuszczu w naszej diecie. Ważne jest jednak by spożywać więcej zdrowych tłuszczy np. takich pochodzących z awokado czy z ryb.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły