Na pewno słyszeliście, że nie powinno się przechowywać pomidorów w lodówce. Jednakże jaka jest tego przyczyna i dlaczego nie powinno się tak robić? Zapraszam do krótkiej lektury.
Na pewno chociaż raz kupiliście w sklepie pomidory, które okazały się być całkowicie bez smaku. To dlatego, że przechowywane były w chłodni by dłużej były świeże i sklep miał szansę je sprzedać. Inaczej poszłyby na straty.
Jeśli po kupieniu pomidory włożycie do lodówki stanie się z nimi to samo. Będą mniej aromatyczne i pozbawione smaku. To zauważyło wiele osób, ale fakt ten postanowili zbadać naukowcy m.in. Dr Harry Klee z University of Florida. Naukowcy zbadali 25 tyś. genów w dwóch odmianach gatunkowych przechowując je w temperaturze pokojowej oraz temperaturze poniżej 12 stopni Celsiusza. Pomidory z chłodni ponownie umieszczano w temperaturze pokojowej i badano jeszcze raz. Badania potwierdzają tylko nasze obserwacje.
Pomidory mają kilkaset genów, których ekspresja jest hamowana niską temperaturą. Niektóre z nich odpowiadają za słodki smak inne za aromat. Niska temperatura po prostu je hamuje, a ponowne wystawienie ich na temperaturę pokojową ich nie odblokuje. Dlatego pomidory z chłodni nigdy już nie będą tak aromatyczne i smaczne.
Jakie więc pomidory kupować? Najlepiej spróbować różnych w różnych sklepach i dotrzeć do tych najlepszych, a potem nie umieszczać ich w lodówce tylko w temperaturze pokojowej. Oczywiście najlepsze pomidory są w sezonie na własnej działce lub z ryneczku :)