Dlaczego orzechy przed jedzeniem powinnaś moczyć w wodzie?

Zdrowie Data publikacji: 30 grudnia 2016

Pewnie Cię to zdziwi, ale wiele rodzajów orzechów przed zjedzeniem powinno się moczyć w wodzie w tym np. orzechy włoskie czy pistacje. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta.

Orzechy są bardzo zdrowe, dostarczają niezbędnych zdrowych tłuszczy oraz innych składników odżywczych. Są też dosyć kaloryczne więc nie powinno się przesadzać z ich ilością. Jednak gdy jesz orzechy tak naprawdę dostarczasz organizmowi jedynie do 40% wszystkich składników, które są w nich zawarte.

To dlatego, że posiadają one naturalne inhibitory enzymatyczne, zapobiegające kiełkowaniu podczas niesprzyjających warunków. Do tego posiadają też kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie magnezu, żelaza oraz wapnia. Są też ciężkostrawne i negatywnie wpływają na tarczycę.

Jest jednak jeden prosty sposób aby zniwelować te wszystkie wady i jeść orzechy czerpiąc z nich pełnię zdrowia i natury. Wystarczy po prostu je namoczyć przed spożyciem. Nie wymaga to wysiłku, jedynie czasu. Woda nie powinna być gorąca, wystarczy zwykła woda z butelki lub wcześniej przefiltrowana.

Ile czasu powinno się moczyć orzechy przed zjedzeniem?

  1. Orzechy piniowe – opłukać
  2. Orzechy makademia – opłukać
  3. Orzechy brazylijskie – opłukać
  4. Orzechy nerkowca – 4 godziny
  5. Pistacje – 4 godziny
  6. Orzechy laskowe – 10 godzin
  7. Migdały – 12 godzin
  8. Orzechy włoskie – 6 godzin

Źródło artykułu: http://www.curejoy.com/content/should-i-soak-almonds-before-eating/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły