Dla nas cebula to cebula. Szef kuchni wyjaśnia jednak różnicę i sposoby stosowania różnych gatunków cebuli!

Kuchnia Data publikacji: 01 grudnia 2016

oniontypes

Mamy wiele rodzajów cebuli, które możemy wykorzystać w swojej kuchni. Często zazwyczaj ich nie rozpoznajemy (no może poza czerwoną) i nie wiemy jak je wykorzystać podczas przygotowywania posiłków.

Cebula żółta

Jest to najtańsza i najbardziej powszechna cebula dostępna praktycznie wszędzie. Również bardzo wszechstronnie jest stosowana. Zarówno zup, sałatek, gotowana, smażona lub surowa. Idealnie się karmelizuje bo ma w sumie dużo cukru.

2016-12-01_150324

Cebula czerwona

Ma dużo bardziej wyraźny i ostrzejszy smak od cebuli żółtej i lepiej smakuje na surowo. Nie można jednak jej długo gotować ani karmelizować. Idealnie nadaje się do potraw grillowanych oraz surowych sałatek czy kanapek.

2016-12-01_150422

Cebula słodka

Ma bardzo łagodny smak, ale stosunkowo szybko się psuje w porównaniu z innymi rodzajami cebuli. Można ją wykorzystywać jak cebulę żółtą zarówno do gotowania, smażenia jak i na surowo. Jednak dzięki łagodniejszemu smaku dania z jej dodatkiem nie będą tak ostre.

2016-12-01_150526

Cebula biała

Biała cebula jest też bardzo wszechstronna i ma dosyć ostry aromat. Ciężko ja się obiera bo ma cienką skórkę i silnie podrażnia oczy poprzez swój intensywny aromat. Za to jest szeroko stosowana w kuchni latynoskiej. Idealnie nadaje się do salsy czy guacamole. Świetnie również nadaje się do pizzy. Możemy jej użyć jeśli chcemy uzyskać mocny aromat potrawy.

2016-12-01_150657

Cebula szalotka

Jest dosyć droga i to chyba jej jedyny minus. Trochę daje posmak czosnku więc świetnie sprawdza się do wielu potraw zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Najlepiej smakuje pieczona, gotowana lub smażona. Trochę mniej na surowo.

2016-12-01_150801

Źródło artykułu: http://pantrycooker.com/7525/learn-how-to-use-each-type-of-onion-perfectly
Źródło zdjęcia: http://pantrycooker.com/

Podobne artykuły