Mamy wiele rodzajów cebuli, które możemy wykorzystać w swojej kuchni. Często zazwyczaj ich nie rozpoznajemy (no może poza czerwoną) i nie wiemy jak je wykorzystać podczas przygotowywania posiłków.
Jest to najtańsza i najbardziej powszechna cebula dostępna praktycznie wszędzie. Również bardzo wszechstronnie jest stosowana. Zarówno zup, sałatek, gotowana, smażona lub surowa. Idealnie się karmelizuje bo ma w sumie dużo cukru.
Ma dużo bardziej wyraźny i ostrzejszy smak od cebuli żółtej i lepiej smakuje na surowo. Nie można jednak jej długo gotować ani karmelizować. Idealnie nadaje się do potraw grillowanych oraz surowych sałatek czy kanapek.
Ma bardzo łagodny smak, ale stosunkowo szybko się psuje w porównaniu z innymi rodzajami cebuli. Można ją wykorzystywać jak cebulę żółtą zarówno do gotowania, smażenia jak i na surowo. Jednak dzięki łagodniejszemu smaku dania z jej dodatkiem nie będą tak ostre.
Biała cebula jest też bardzo wszechstronna i ma dosyć ostry aromat. Ciężko ja się obiera bo ma cienką skórkę i silnie podrażnia oczy poprzez swój intensywny aromat. Za to jest szeroko stosowana w kuchni latynoskiej. Idealnie nadaje się do salsy czy guacamole. Świetnie również nadaje się do pizzy. Możemy jej użyć jeśli chcemy uzyskać mocny aromat potrawy.
Jest dosyć droga i to chyba jej jedyny minus. Trochę daje posmak czosnku więc świetnie sprawdza się do wielu potraw zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Najlepiej smakuje pieczona, gotowana lub smażona. Trochę mniej na surowo.