20 listopada 2020

Dietetyczne gofry z mąki owsianej

Gofry z mąki owsianej to świetny pomysł na pyszne śniadanie, które jednocześnie nie jest tuczące, a za to daje nam uczucie sytości na dłuższy czas. Jeśli znudziły Wam się śniadania, które już jecie, a chcecie dalej kontynuować dietę i osiągać efekty, to warto sięgnąć po takie przepisy.

Dieta wcale nie musi być nudna. Nie musimy jeść ciągle tego samego ciemnego pieczywa, warzyw i lekkich serków. Śniadanie może być posiłkiem, dla którego warto wstać z łóżka, które zjemy z satysfakcją, że udało nam się zrobić coś pysznego, a jednocześnie dietetycznego.

Dlatego zachęcam Was do wykonania tych gofrów, z mąki owsianej. Piecze się je w gofrownicy trochę dłużej niż zwykłe gofry z mąki pszennej, za to są one dużo bardziej dietetyczne.

Ciasta na gofry w ogóle nie słodziłam. Aby były smaczniejsze i słodsze po prostu podałam je z dojrzałymi i słodkimi owocami :)

Składniki na dietetyczne gofry owsiane

  • 150 g mąki owsianej
  • 250 ml chudego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej

Przygotowanie gofrów

  1. Przygotuj sobie miskę, a następnie wsyp do niej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  2. Następnie dodajemy mleko, wbijamy jajka i miksujemy ciasto
  3. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią ciasto
  4. Pieczemy przez kilka minut, aż do uzyskania rumianego koloru

Dzięki temu, że gofry przygotowaliśmy bez dodatku cukru, nie tylko są mniej kaloryczne, ale również możemy podać je na słono. Oto kolejna propozycja podania ich :)

Jak Wam podoba się pomysł na takie śniadanie? Z pewnością wygląda ciekawiej niż znów kanapki :)