17 grudnia 2019

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe to idealny przepis dla tych, którzy szukają pomysłu na Wigilię, ale dużo lżejszego niż tradycyjne ciasta jak makowiec, sernik czy jabłecznik. Oczywiście nie oznacza to, że mamy tym ciastem zacząć się opychać. Jednak jest ono dużo mniej kaloryczne od innych ciast, a przy tym równie smaczne.

Przygotowanie tego ciasta marchewkowego jest bardzo proste, nie zajmuje też wiele czasu. Zachęcam Was do wypróbowania.

Składniki na dietetyczne ciasto marchewkowe

  • 2 szklanki marchewki (wcześniej startej na tarce)
  • 1 szklanka jabłek (również startych na tarce)
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 kg mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Następnie żółtka umieść w misce. Dodaj do nich cukier oraz olej i wymieszaj za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.

Gdy masa będzie gotowa nie wyjmij miksera. Miksuj dalej na niższych obrotach dodając stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Gdy mamy już ze sobą wszystko wymieszane dodajemy następnie marchew i jajko. Masę mieszamy już łyżką. Doprawiamy ją cynamonem i dodajemy orzechy, które wcześniej posiekamy na mniejsze kawałki (zostaw kilka do dekoracji). Dodajemy też rodzynki, które musza być wcześniej namoczone w gorącej wodzie.

Ciasto odłóż na chwilę, a w tym czasie ubij białka na sztywną pianę. Gdy będą gotowe dodaj je do ciasta i wymieszaj łyżką.

Po wymieszaniu masy możemy przełożyć ją na blachę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem, przelej na niego ciasto i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dietetyczny lukier

Ciasto już się piecze. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu będzie gotowe do jedzenia. Przydałoby się jeszcze ozdobić je lukrem, który posypiemy orzechami. Wtedy ciasto będzie wyglądać apetyczniej. Lukier jak dobrze wiadomo to sam cukier. Dlatego dzisiaj zrobimy go w bardziej dietetycznej wersji.

Składniki na dietetyczny lukier

  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • woda

Przygotowanie

Będzie nam do tego potrzebny młynek do kawy. Pamiętacie jak kiedyś babcie robiły cukier puder w młynkach do kawy? Dzisiaj zrobimy to samo, dzięki temu będziemy mieć cukier puder z cukru trzcinowego do dietetycznego lukru.

Po zmieleniu go przekładamy go do miseczki. Dodajemy łyżeczkę wody i mieszamy. Następnie kolejną i tak do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja preferuję gęstszy. Jeśli chcemy aby był bardziej biały dodajemy do niego białego barwnika spożywczego. Możemy zrobić też kolorowy lukier dodając barwnika w innym kolorze.