Dietetyczna pizza – jedz bez wyrzutów sumienia!

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-10-04

Dietetyczna pizza naprawdę istnieje. Możesz ją przygotować i jeść bez wyrzutów sumienia. Trzeba tylko odpowiednio zmodyfikować przepis. Najbardziej problematyczne jest ciasto, które zazwyczaj robi się z mąki pszennej. Tutaj dokonamy pierwszej zmiany, ale też nie bez znaczenia są składniki. Sam żółty ser, który znajduje się na pizzy jest dość kaloryczny, ale jego również można zamienić, a do tego dodać dodatki, które znacząco odchudzą to danie. Dlatego zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu. Zobaczycie, że wcale nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków na diecie. Czasem po prostu wystarczy zmodyfikować przepis i zrobić je samodzielnie w domu.

Dietetyczna pizza

Robią pizzę w domu możecie sami zdecydować o grubości ciasta, ale dużo ważniejsze będzie to, aby zostało ono wykonane z odpowiedniej mąki. Mąka pszenna ma wysoki indeks glikemiczny, to powoduje gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi. Takie działanie nie jest wskazane na diecie. Problem ten jednak dość prosto można rozwiązać zastępując mąkę pszenną razową.

Kolejnym problemem są dodatki. Pizza bez sera to nie pizza, ale kto powiedział, że nasza pizza musi mieć na sobie ser żółty. Równie dobrze może to być mozzarella, która też świetnie nadaje się do pieczenia. Zamiast tłustych wędlin możemy do pizzy dodać pierś z kurczaka oraz dużo warzyw. Dzięki temu będzie ona naprawdę dietetyczna.

Składniki

  • 60 g pełnoziarnistej mąki np. orkiszowej
  • 25 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszona bazylia
  • suszony majeranek
  • pieprz
  • trochę wody

Dodatki

  • ser mozzarella w plasterkach
  • cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • liście świeżej bazylii

Tak naprawdę dodatki możecie dostosować według własnego pomysłu. Ważne aby były dietetyczne. Świetnie sprawdzą się piersi z kurczaka czy chuda drobiowa wędlina. Wszystkie warzywa w zasadzie będą pasowały idealnie, a do tego dobrym pomysłem jest dodanie jajek ugotowanych na twardo.

Przygotowanie

Zaczynamy od ciasta, czyli tradycyjnie. Mąkę przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek. Następnie w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 30 minut przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto sobie wyrośnie.

W tym czasie możemy przejść do przygotowania dodatków. Jeśli korzystamy np. z piersi z kurczaka to najpierw musimy je obsmażyć na niedużej ilości oliwy. Warzywa i inne dodatki należy pokroić na mniejsze kawałki i odstawić do momentu, aż ciasto wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ja robię pizzę na blaszce kwadratowej. Rozkładam ciasto na niej i przygotowuję sos mieszając składniki w kubku. Następnie pędzlem kuchennym rozsmarowuję sos po pizzy. Układam ser, resztę dodatków i rozgrzewam piekarnik od temperatury 220 stopni Celsjusza. Pizza piecze się nie dłużej niż 15 minut, zależy to od ciasta i ilości mokrych składników. Dlatego warto do niej zajrzeć w między czasie i sprawdzić czy ciasto jest już gotowe.

Jeśli pizzę ozdabiam świeżymi liśćmi to dodaję je dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika.

Podobne artykuły