Dietetyczna lasagne

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-01-04

Lasagne to przedstawicielka kuchni włoskiej. Dzisiaj przyrządzimy je w wersji dietetycznej dla tych, którzy dbają o swoją linię. Dodamy trochę przypraw, które przyśpieszają metabolizm. Sos zrobimy na bazie jogurtu. Oczywiście nie obejdzie się bez mięsa mielonego i dodatku sera. Jednak w porównaniu ze zwykłą lasagne ta będzie lekka jak piórko.

Składniki na dietetyczną lasagne

  • 320 ml passaty pomidorowej
  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowina, ale może być inne)
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g parmezanu tartego
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • przyprawa chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 4 płaty lasagne

Przygotowanie

Zacznijmy od cebuli, którą drobno siekamy. Tak samo postępujemy z papryką i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa.

Następnie dodajemy do nich mięso i smażymy, aż białko się zetnie co jakiś czas mieszając.

Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie sos trochę odparuje i stanie się gęstszy. Co jakiś czas zamieszaj.

W tym czasie przystąpimy do beszalemu, a w zasadzie coś co go będzie miało przypominać. Przepis na prawdziwy sos beszamelowy znajdziecie tutaj. Zawiera on jednak mąkę i mleko co tak naprawdę wyklucza go jako dietetyczny dodatek do lasagne. Dlatego zrobimy coś innego na bazie jogurtu naturalnego.

Jogurt przelej do miseczki, wbij do niego dwa jajka, dodaj soli i pieprzu, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.

Przygotuj sobie naczynie żaroodporne. Na dole ułóż płata lasagne, następnie mięso, sos i tarty parmezan. Następnie tak samo kolejne warstwy.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż naszą lasagne na 20 minut. Po tym czasie będzie gotowa do jedzenia bez wyrzutów sumienia :) Smacznego!

Podobne artykuły