7 marca 2021

Deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone

Walentynki czy nie, zawsze miło sprawić komuś przyjemność. Deserki z kremem z bitej śmietany, mascarpone i tartej czekolady oraz serduszkami z galaretki z pewnością sprawią dużo radości Twoim bliskim. I nie są wcale tak trudne do zrobienia, jak mogłoby się wydawać ;)

Składniki na galaretkę:

  • 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (najlepiej truskawkowej)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • opcjonalnie: 30 ml amaretto lub 9 kropli aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: trochę czerwonego barwnika spożywczego
  • potrzebna będzie foremka do wykrajania ciastek w kształcie małego serduszka (ewentualnie talent do wykrojenia serduszka w galaretce nożem)