7 lipca 2021

Deser budyniowy z jabłkiem i mango

Deser w pucharku z domową kruszonką kakaową, waniliową masą budyniową z domowego budyniu, frużeliną o smaku jabłka i mango oraz bitą śmietaną.

Składniki

Kruszonka:

  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g zimnego masła

Budyń:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • frużelina – Apple & Mango In Jelly
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mała graść orzechów włoskich