20 maja 2021

Deser ananasowy z kremem kajmakowym

Ciekawy deser z galaretką mleczną i ananasową, biszkoptami oraz rodzynkami :) Słodki, a zarazem orzeźwiający. Idealny na nadchodzący sezon letni!

Składniki

  • 1 puszka ananasa w plastrach (ok. 565 g, syrop z puszki również będzie potrzebny)
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 150 g masy krówkowej kajmak
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja używam Inki)
  • 100 ml wody
  • duża garść rodzynek
  • opcjonalnie: 30 ml Amaretto, brandy lub słodkiej nalewki owocowej
  • 600 ml mleka (np. 1,5%)
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 kropli aromatu waniliowego