Czy żywność z mikrofalówki traci wartości odżywcze?

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-07-17

Kuchenka mikrofalowa to wielka dogodność dla ludzi zabieganych. Możemy szybko odgrzać posiłek, a nawet go przygotować jak np. to ciasto w 5 minut. Na pewno słyszeliście też, że mikrofalówka zabija wartości odżywcze w posiłkach. Czy jest to prawdą?

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Fale emitowane podczas pracy mikrofalówki przez wiele osób uważane są dla szkodliwe dla zdrowia. Nie jest to jednak prawdą, bo mikrofale nie są w stanie zmienić właściwości chemicznych pokarmów. Powodują drgania cząsteczek wody w pokarmie, które przez pocieranie się o inne cząsteczki ogrzewają się co oczywiście powoduje ogrzanie całej potrawy.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Jednocześnie skoro nie zmienia ona właściwości chemicznych naszych posiłków to również nie potrafi ich pozbawić wartości odżywczych. Co więcej, jest uważana przez naukowców jako lepszy sposób np. gotowania warzyw bo te podczas obróbki termicznej i gotowania wytrącają składniki odżywcze do wody, w której się gotują. W mikrofalówce coś takiego się nie dzieje.

Na co uważać?

Musimy uważać tylko na to by nie podgrzewać pożywienia zbyt długo bo zbyt wysoka temperatura zrobi swoje i zabije składniki odżywcze. To jednak dzieje się zawsze więc nie można za to winić mikrofalówki jako takiej.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły