Cztery mity o bezglutenowych produktach

Zdrowie Data publikacji: 13 lutego 2016

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Usuwanie glutenu z produktów to nic innego jak kolejna obróbka technologiczna danego produktu. Najpopularniejsze produkty, które zawierają gluten to mąka pszenna i wszelkie pieczywo, które powstało na jej bazie czyli praktycznie całe białe pieczywo. Dodatkowa obróbka oznacza zwiększenie mocy przerobowych co wiąże się z większym kosztem, więc i produkt końcowy musi być drożysz – dlatego produkty „gluten free” są zazwyczaj droższe od ich odpowiedników z glutenem. Ale czy faktycznie warto za nie dopłacać?

Mikroelementy

Dodatkowa obróbka produktu pozbawia go naturalnych mikroelementów, które wspierają pracę Twojego organizmu. Podczas usuwania glutenu usuwane są również inne składniki – dlatego taki produkt ma mniejsze wartości odżywcze dla nas. Czy zatem jest tak zdrowy? Jedzenie wyłącznie bezglutenowych produktów, może powodować poważne niedobory w organizmie.

Żywność bezglutenowa nie zawsze odchudza

Jeśli nie zastosujesz się do zasad zdrowego odżywania sama zmiana produktów na bezglutenowe nie spowoduje, że nagle będą cudownie ubywać Ci kilogramy. Zwłaszcza jeśli w swoim pędzie po słodycze postanowisz je zamienić bezglutenowymi. Dzieje się tak bo gluten ma niewiele wspólnego z przybieraniem na wadzie w odniesieniu do innych czynników. Gluten to białko, a tyjemy przez węglowodany zawarte w produktach mącznych, a nie białko. Białko daje nam energię i nie warto eliminować je z naszej diety. Nawet podczas odchudzania dietetycy zalecają nam spożywanie okreśłonych ilości białka.

Nie można uzależnić się od glutenu

Nie wiadomo skąd wziął się mit i prawdopodobnie jest on po prostu złą propagandą mającą na celu zwiększyć popularność i sprzedaż produktów bezglutenowych. Dlatego nie daj nabrać się na takie hasła.

Gluten ma wpływ na problemy z trawieniem

Jeśli ktoś próbuje Cię namówić do produktów bezglutenowych mówiąc, że rozwiązuje problemy z trawieniem to po prostu w to nie wierz. Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób, które są uczulone na pszenicę i muszą wyeliminować gluten ze swojej diety. Dla zdrowej osoby zbilansowana dieta jest dużo bardziej wartościowa niż dieta bezglutenowa.

 

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły