Czekoladowe serduszka

Tradycja Walentynek wywodzi się z XIV- wiecznej Anglii. W Polsce ten obyczaj, obchodzony od kilkunastu lat, cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród młodzieży. Właśnie tego dnia staramy się jeszcze bardziej pokazać ukochanej osobie, jak wielkim uczuciem ją darzymy. Najczęściej są to jednak jednorazowe starania, które w przeciętne dni zdarzają się nielicznym. Polska to kraj, w którym walentynki nie mają łatwego żywota. Święto zakochanych znajduje co prawda swoich zwolenników, ale także wielu przeciwników. Ja nie przynależę do żadnych z tych grup. Walentynki są mi obojętne, ale skoro już są to miło jest w ten dzień okazać choćby mały gest świadczący o naszej miłości. Dla mnie i mojej drugiej połowy jest to często okazja do wspólnego wyjścia na kolację, wypicia szampana czy po prostu spędzenia wspólnego czasu, albowiem każda okazja jest dobra do świętowania, do wyznania miłość i rozpieszczania podniebienia. Pozostając w kwestii rozpieszczania podniebienia: świetnie się tu sprawdzą mocno czekoladowe, urocze serduszka, przybrane jak na ten dzień przystało w czerwień.

Składniki

Ciasto
  • 250 g mąki tortowej
  • 220 g drobnego cukru
  • 130 g masła
  • 115 ml jogurtu naturalnego
  • 180 ml wody
  • 2 średnie jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • szczypta czerwonego barwnika
Skomentuj

Czekoladowe serduszka