9 marca 2020

Czekoladowe ciasto z budyniem

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i bitą śmietaną.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe (po 40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 240 g konfitury malinowej
  • posypka czekoladowa