9 marca 2020
Czekoladowe ciasto z budyniem
Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i bitą śmietaną.
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki octu
- niepełna szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe (po 40 g)
- 4 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
Bita śmietana:
- 300 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 240 g konfitury malinowej
- posypka czekoladowa