8 kwietnia 2021

Czarodziejska zapiekanka

Takiej zapiekanki jeszcze nie jedliście, wykorzystanie w innej wersji mięsa mielonego, zamiast tradycyjnych mielonych. Rurki makaronowe nadziewane mięsem oraz warzywami, zapiekane w piekarniku.

50 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 dag sera żółtego
  • 350 g cannelloni
  • brokuł

Składniki na sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szk. mleka
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski,wbijamy jajko,doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną z nasion, bardzo drobno pokrojoną połowę papryki oraz ogórki konserwowe i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy nadziewamy rurki makaronowe.
  2. Formę do pieczenia 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i układamy jedną warstwę rurek.
  3. Robimy sos, masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną, wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając żeby nie powstały nam grudki. Doprawiamy pieprzem , solą oraz gałką i dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczach. Gotujemy do chwili, kiedy sos nam zgęstnieje i rozpuści się ser.
  4. Połową sosu smarujemy rurki makaronowe.
  5. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i układamy na przemian z pozostałymi cannelloni.
  6. Wierzch smarujemy pozostałym sosem i posypujemy pokrojoną drugą połową papryki.
  7. Zapiekamy w piekarniku 40 minut w 180°
  8. gotowe
  9. Smacznego