10 stycznia 2022

Cygański Bigos

Bardzo szybki sposób na przygotowanie aromatycznego bigosu w takim wydaniu jeszcze nie próbowaliście. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego pysznego dania, ja proponuję bigos w sosie cygańskim. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji nie skończysz.

10 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg kiełbasy cienkiej
  • 4 cebule
  • Olej do smażenia
  • 800 ml sosu cygańskiego w słoiczku
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kapustę kiszoną przekładam na durszlak i płuczę wodą. Następnie kroję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut.
  2. Pieczarki myję, kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem i solą. Łączę z kapustą.
  3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Przekładam do kapusty.
  4. Kiełbasę kroję w pół plasterki, przesmażam na rozgrzanym oleju i również przekładam do kapusty.
  5. Dodaję sos cygański i gotuję do chwili zagotowania.
  6. Gotowe
  7. Smacznego
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!