27 maja 2018

Coleslaw

Znana chyba większości z nas. Można ją spotkać niemalże w każdym sklepie, restauracji czy też budce serwującej fast foody. Przygotowanie tej surówki w domu jest niezwykle proste.

Dzięki temu mamy pewność, że nie pochłoniemy sporej ilości chemii, które zawierają surówki dostępne w sklepach. Do przygotowania surówki świetnie nadaje się kapusta stożkowa, która wyróżnia się spośród innych kapust delikatnym, słodkim smakiem. Jej liście są kruche i bardzo soczyste.

Składniki

  • 700 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku
Sos
  1. 3 łyżki majonezu
  2. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżeczka ostrej musztardy
  4. 2 łyżeczki cukru
  5. pieprz czarny
  6. sól