Co zrobić aby jajecznica była puszysta?

Kuchnia Data publikacji: 26 marca 2019

Warto jeść jajka na śniadanie. Ma ono dużo białka, które daje nam uczucie sytości i zapewnia je na dłuższy czas. Zawiera też wiele witamin np. A, E, D, K czy witaminy z grupy B. Do tego zawiera takie minerały jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez i selen. Dzięki temu już od samego rana dostarczasz swojemu organizmowi tego czego potrzebuje przez cały dzień. Jajka są też świetne na dietę, są niskokaloryczne. Należy jednak pamiętać o tym by nie jeść ich za dużo, ale 7-8 jajek w tygodniu możemy spokojnie zjeść.

Co zrobić aby jajecznica była puszysta?

Chcesz aby Twoja jajecznica była idealnie puszysta? Najpierw jajka, z których zrobisz jajecznicę wbij do miski. Dodaj do nich kilka łyżek mleka i łyżkę wody gazowanej. Wymieszaj je, a dopiero potem wylej na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Cały czas je mieszaj i zdejmij z gazu trochę wcześniej. Jajo będzie gorące więc dojdzie jeszcze samo po zdjęciu go z ognia.

Podobne artykuły