7 listopada 2014

Co zrobić aby brukselka miała łagodniejszy smak

Brukselka to dla wielu jedno z gorszych wspomnień z dzieciństwa. Do tego smaku trzeba dojrzeć :) Nie wszyscy jednak go lubią. Można temu zaradzić. Jeśli chcecie aby brukselka miała łagodniejszy smak to możecie wykorzystać sprytny trik.

Łagodniejszy smak brukselki

Gdy będziesz gotować brukselkę to do tego samego garnka dodaj dwie obrane marchewki. Jeśli ich nie masz może to być odrobina cynamonu. Dzięki temu brukselka będzie smaczniejsza i łagodniejsza w smaku, a jeśli dodasz cynamon to w kuchni też będzie unosić się mniej zapachu gotowanej brukselki. On też wielu osobom może przeszkadzać.

Dlaczego warto jeść brukselkę

Brukselka nie cieszy się wielką popularnością, zwłaszcza dzieci za nią nie przepadają. To wielka szkoda bo jest ona bardzo zdrowa. Znajdziemy w niej witaminy takie jak C, E K, beta-karoten i witaminy z grupy B. Ma też dużo kwasu foliowego. Do tego znajdziemy w niej minerały takie jak wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk i miedź. Dzięki temu brukselka pomaga w zapobieganiu wielu schorzeniom.

Duża zawartość kwasu foliowego sprawia, że powinny ją jeść kobiety w ciąży. Kwas foliowy chroni płód przed wadami rozwojowymi. Jedzenie brukselki, która go zawiera zmniejsza też ryzyko poronienia. Co ciekawe, jeśli planujecie dopiero dziecko to warto aby jadł ją również mężczyzna. Brukselka pozytywnie wpływa na jakość nasienia oraz ruchliwość plemników.