Co oznacza biały nalot na czekoladzie?

Porady Data publikacji: 21 marca 2016

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Czasami na czekoladzie, nawet dopiero co kupionej w sklepie pojawia się biały nalot. Wiele osób uważa, że jest to oznaka zepsucia, nic bardziej mylnego. 

Badania potwierdzają, że składa się on z mikroskopijnych cząstek tłuszczu, które znajdują się w czekoladzie. Jego pojawienie oznacza, że czekolada była przechowywana w nieodpowiednich dla niej warunkach.

Nie oznacza to jednak, że czekolada nie nadaje się do jedzenia. Wręcz przeciwnie, jak najbardziej możemy ją spożyć. Jeśli jednak nie wygląda dla Ciebie apetycznie rozpuść ją i zrób gorącą czekoladę albo wykorzystaj do zrobienia ciasta takiego jak to. Przepis zobaczysz poniżej na filmkie, na pewno Ci posmakuje :)

Podobne artykuły