7 września 2021

Ciasto z wiśniami i Oreo

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą śmietanową z dodatkiem smacznych ciastek Oreo, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą i wiśniami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego.


Blaszka do pieczenia 35 cm x 23 cm
24 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki na biszkopt


• 6 całych jajek
• 6 łyżek mąki pszennej
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szk. cukru
• 1 łyżka kakao

Składniki na masę


• 990 ml śmietany 30%
• 2 łyżki żelatyny
• 1 opakowanie ciastek Oreo
• ½ szk. cukru pudru

Składniki na polewę


• 160 g czekolady mlecznej
• 1 szk. śmietany 30%

Składniki dodatkowe


• ½ kg wiśni bez pestek lub 2 opakowania wiśni mrożonych

Sposób przygotowania biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.

Sposób przygotowania masy

Śmietany ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę wcześniej namoczoną.

Ciastka kruszymy i łączymy z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając łyżką.
Sposób przygotowania polewy:

Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada.
Przekładanie warstw ciasta:

Najpierw układamy połowę ciemnego biszkoptu, następnie układamy połowę wiśni i polewamy masą śmietanową z ciastkami Oreo.

Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu i ponownie układamy wiśnie.

Wiśnie polewamy polewą czekoladową.

Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.

Gotowe.

Smacznego.