14 września 2021

Ciasto z herbatnikami

Pyszne czekoladowe ciasto, które zaskoczy każdego bez wyjątku. Przygotujesz zaledwie w piętnaście minut. Polecam go w szczególności zapracowanym Paniom domu, lubiącym serwować bliskim desery. Ekspresowe i doskonałe w smaku ciasto na każdą okazję. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie.

10 porcji
20 minut czas przygotowania

Składniki

  • 200 g herbatników Petit
  • 250g masła
  • ½ szk. mleka
  • 1 szk. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g mleka w proszku
  • 10 dag orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Mleko, masło, cukier oraz kakao przekładamy do rondelka i gotujemy. Po ugotowaniu studzimy i miksujemy z mlekiem w proszku.
  2. Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem delikatnie miesząc łyżką.
  3. Masę wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wierch posypujemy pokruszonymi orzechami.
  5. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.
  6. Smacznego.