20 stycznia 2021

Ciasto z czekoladową Nutką

Ciasto bez pieczenia, które zrobimy w 30 minut, na bazie czekolady i śmietany.

Forma 24 cm x 24 cm

Składniki

Składniki na masę czekoladową:

  • 330 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 100 g czekolady mlecznej

Składniki na masę śmietanową:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki pozostałe:

  • 200 g herbatników
  • ½ kostki masła
  • 400 g czekoladek Kinder chocolade
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Dno tortownicy wykładamy pokruszonym herbatnikami zmieszanymi z rozpuszczonym masłem.
  2. Następnie robimy masę czekoladową, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mleko w proszku i rozpuszczoną czekoladę. Masę wykładamy na ciastka.
  3. Czekoladki Kinder łamiemy na małe kostki i układamy na masie czekoladowej.
  4. Pozostała nam do zrobienia masa śmietanowa, śmietanę ubijamy mikserem dodajemy cukier puder oraz serek mascaropne.
  5. Masę wykładamy na czekoladki i posypujemy pokruszonymi bardzo drobno orzechami.
  6. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  7. Ciasto gotowe.
  8. Smacznego