10 stycznia 2022

Ciasto Wygodnisia bez pieczenia – przysmak kokosowy z czekoladą

Ciasto Wygodnisia bez pieczenia to pyszne połączenie wiórków kokosowych z masą z mleka w proszku i czekoladą. Całość tworzy pyszną, słodką i efektowną kompozycję.

Składniki

Masa z mleka w proszku:

  • 240 ml płynnego mleka (szklanka)
  • 4 łyżki cukru (60 g)
  • 300 g mleka w proszku (4 szklanki)
  • 100 g masła
  • 200 g czekoladek z twardym nadzieniem (np. Merci)

Masa kokosowa:

  • 250 g wiórków kokosowych (2,5 szklanki)
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 7-8 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • około 200 g herbatników (mogą być kakaowe)
  • około 70 g biszkoptów podłużnych
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!