Budyniowe, czekoladowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem orzechów, przekładane biszkoptami zrobimy w trzydzieści minut.
Forma 24 cm X 24cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji
Składniki
3 szk. mleka
80 g budyniu czekoladowego
4 łyżki cukru
500 g mascarpone
400 ml śmietany 30%
400 g podłużnych biszkoptów
10 dag orzechów włoskich
1 mleczna czekolada
Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji
Sposób przygotowania
Połowę biszkoptów moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
Dwie szklanki mleka gotujemy a do połowy szklanki mleka wsypujemy budynie oraz cukier. Następnie wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby nie powstały grudki. Budyń studzimy miksujemy mikserem z serkiem mascarpone, dodajemy drobno pokruszone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy 330 ml śmietany, po ubiciu łączymy z masą budyniową mieszając delikatnie łyżką.
Połowę masy wylewamy na ciastka, układamy drugą warstwę ciastek i ponownie wylewamy pozostałą masę. Chwilę chłodzimy w lodówce.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy pozostałą śmietanę i gotujemy do chwili rozpuszczenia się czekolady.
Polewą smarujemy wierzch ciasta i układamy dowolnie płatki migdałowe.