23 lutego 2021

Ciasto Wielkanocne

Budyniowe, czekoladowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem orzechów, przekładane biszkoptami zrobimy w trzydzieści minut.

  • Forma 24 cm X 24cm
  • 30 minut czas przygotowania
  • 20 porcji

Składniki

  • 3 szk. mleka
  • 80 g budyniu czekoladowego
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 mleczna czekolada
  • Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Połowę biszkoptów moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
  2. Dwie szklanki mleka gotujemy a do połowy szklanki mleka wsypujemy budynie oraz cukier. Następnie wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby nie powstały grudki. Budyń studzimy miksujemy mikserem z serkiem mascarpone, dodajemy drobno pokruszone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy 330 ml śmietany, po ubiciu łączymy z masą budyniową mieszając delikatnie łyżką.
  3. Połowę masy wylewamy na ciastka, układamy drugą warstwę ciastek i ponownie wylewamy pozostałą masę. Chwilę chłodzimy w lodówce.
  4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy pozostałą śmietanę i gotujemy do chwili rozpuszczenia się czekolady.
  5. Polewą smarujemy wierzch ciasta i układamy dowolnie płatki migdałowe.
  6. Gotowe, chłodzimy w lodówce dwie godziny.
  7. Smacznego