9 czerwca 2020

Ciasto truskawkowe Wibracje

Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem.

Składniki na ciasto

  • 20 dag margaryny
  • 1 szk. cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 1 ½ szk. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę truskawkową

  • 2  jogurty 380 ml truskawkowe
  • 2 galaretki truskawkowe

Składniki na masę śmietanową

  • 1 śmietana 330 ml 30%
  • 1 śnieżka na mleko
  • 1 galaretka przezroczysta

Dodatkowo

  • ½ kg truskawek

Sposób przygotowania

  1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.
  2. Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki
  3. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy
  4. Śmietanę obijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę
  5. Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta
  6. Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy
  7. Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi
  8. Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami
  9. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy 2 godziny
  10. Ciasto gotowe
  11. Smacznego