Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gościa.
20 porcji 40 minut czas przygotowania Dwie formy 24 cm X 24 cm
Składniki na ciasto z makiem
8 białek z jajek
1 szk. cukru
2 łyżeczki octu
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
Szczypta soli
7 łyżek maku suchego
Składniki na masę
2 galaretki cytrynowe
660 ml śmietany 30 %
820 g brzoskwiń w puszce
Składniki dodatkowe
250 g dżemu brzoskwiniowego
70 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Białka ubijamy mikserem z cukrem, solą oraz octem.
Mąki mieszamy z makiem i mieszając łyżką łączymy z ubitymi białkami. Masę dzielimy na połowę i wylewamy do dwóch form. Pieczemy 20 minut w 180°C.
Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szk. gorącej wody, studzimy.