Ciasto śmietanowe z makiem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-08-31

Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gościa.


20 porcji
40 minut czas przygotowania

Dwie formy 24 cm X 24 cm


Składniki na ciasto z makiem

  • 8 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 7 łyżek maku suchego

Składniki na masę

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 820 g brzoskwiń w puszce

Składniki dodatkowe

  • 250 g dżemu brzoskwiniowego
  • 70 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Białka ubijamy mikserem z cukrem, solą oraz octem.
  2. Mąki mieszamy z makiem i mieszając łyżką łączymy z ubitymi białkami. Masę dzielimy na połowę i wylewamy do dwóch form. Pieczemy 20 minut w 180°C.
  3. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szk. gorącej wody, studzimy.
  4. Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy schłodzone galaretki.
  5. Brzoskwinie kroimy w kostkę i łączymy z masą.
  6. Masę wylewamy na ciasto makowe i przykrywamy drugim ciastem z makiem.
  7. Wierch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  8. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
  9. Ciasto gotowe.
  10. Smacznego.

Podobne artykuły