28 maja 2021

Ciasto Słodka Magnolia – rewelacyjny torcik na niedzielę

Ciasto Słodka Magnolia to przepis na rewelacyjny biszkopt przełożony różowym kremem budyniowym na bazie soku wiśniowego, z bitą śmietaną na wierzchu.

Składniki

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka rozmiar M
  • 90 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki)
  • 25 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 90 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Różowy krem:

  • 1 l soku wiśniowego
  • 4 budynie śmietankowe (każdy o wadze około 40 g)
  • 200 g masła

Bita śmietana:

  • 800 g śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

słoik dżemu wiśniowego, 100 g migdałów w płatkach