Ciasto Seromakowiec (Seromak)

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-11-27

Ciasto Seromakowiec to wyjątkowo udane połączenie makowca i sernika. Z tego sprawdzonego przepisu wychodzi bardzo smaczne, aksamitne, lekkie i puszyste. Będzie się świetnie prezentować na świątecznym stole.

Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego (może być też z wiaderka)
  • 150 g cukru (drobny do wypieków)
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa makowa:

  • 250 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Polewa:

  • 180 ml śmietany 30%
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g migdałów w płatkach

Przepis wideo

Podobne artykuły