Ciasto Rafaello

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2022-01-13

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z wiórkami kokosowymi, przekładane krakersami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Forma 23 cm x 23 cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji

Składniki

  • 500 g mleka
  • 160 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 masła
  • 100 g krakersów
  • Kilka cukierków Rafaello do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. 400 g mleka gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy skrobię oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
  2. Masło miksujemy mikserem, dodajemy żółtka oraz stopniowo ostudzoną masę budyniową. Na koniec masę łączymy wiórkami kokosowymi ( 50 g zostawiamy do posypania ciasta)mieszając łyżką.
  3. Na dnie formy układamy krakersy.
  4. Następnie wykładamy połowę masy i ponownie układamy ciastka i pozostałą masę budyniową.
  5. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy cukierkami.
  6. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
  7. gotowe
  8. smacznego

Zaskocz swoje dzieci listem od Mikołaja lub wideo!

Podobne artykuły