11 października 2020

Ciasto nutka Jabłkowa

Ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami.

  • Forma 24 cm x 24 cm
  • 15 porcji
  • 30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 6 dużych jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g margaryny
  • 360 g herbatników
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3¾ szk. mleka
  • 10 g orzechów włoskich
  • 40 g czekolady białej
  • 2 ½ szk. wody

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.
  2. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  3. Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
  5. Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.
  6. Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.
  7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
  8. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
  9. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.
  10. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  11. Smacznego