27 września 2021

Ciasto Niezły Bajerant – z masą kajmakową i malinami

Ciasto Niezły Bajerant z masą z kajmakową, warstwą galaretki z malinami i bitą śmietaną na wierzchu jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 (375 g)
  • szklanka mleka (250 ml)
  • ⅓ szklanki oleju (90 ml)
  • pół szklanki cukru (110 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 1 łyżka octu (np. jabłkowego)

Masa kajmakowa:

  • 400 g kajmaku
  • 250 g mascarpone
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Warstwa malinowa:

  • 600 ml wody
  • 2 opakowania galaretek malinowych
  • 300 g malin (mogą być mrożone)

Bita śmietana

  • 400 g śmietany 30%
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka cappuccino w proszku lub kakao do posypania
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!