21 lipca 2021

Ciasto Misiałek

Ciasto bardzo proste, szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Ciasto składa się z dwóch warstw masy, pierwsza to masa budyniowa z dodatkiem pysznych cukierków Michałek, druga masa to kakaowa na bazie śmietany a to wszystko posypane pokruszonymi cukierkami.

Forma 24 cm x 24cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji

Składniki

Składniki na masę budyniową

  • 2 ½ szk. mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 330 g margaryny
  • 25 szt. cukierków Michałki

Składniki na masę kakaową

  • 660 ml śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki pozostałe

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 280 g dżemu porzeczkowego
  • 10 cukierków Michałek
  • ½ szk. mleka

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki moczymy w połowie szklanki mleka i układamy na dnie formy. Następnie smarujemy masą krówkową.
  2. Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż powstanie nam gęsta konsystencja. Budyń studzimy.
  3. Margaryny miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Cukierki drobno kroimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na masę krówkową i ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
  4. Ciastka smarujemy dżem porzeczkowym.
  5. Przygotowujemy masę kakaową, śmietany miksujemy razem ze śnieżką, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę i kakao.
  6. Masę kakaową wykładamy na dżem i posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami Michałek.
  7. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  8. Ciasto gotowe. Smacznego.