8 stycznia 2022

Ciasto Michałkowa Nutka

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą z dodatkiem smacznych cukierków, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą, dżemem i Michałkami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego.

Forma 23cm x 23 cm
20 porcji
40 minut czas przygotowan

Składniki

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 5 łyżek maki ziemniaczanej
  • ¾ szk. cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę z cukierkami:

  • 500 g śmietany 30%
  • 15 cukierków Michałki
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Składniki na masę śmietankową:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Składniki dodatkowe:

  • 350 g podłużnych biszkoptów
  • 280 g dżemu wiśniowego
  • 10 cukierków Michałek

Przygotowanie

Sposób przygotowania biszkoptu:

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem. Dodaję stopniowo cukier i żółtka. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i stopniowo dodaję do masy jajecznej, miksując cały czas. Masę biszkoptową wylewam do formy i piekę 30 minut w 180°C.

Sposób przygotowania ciemnej masy:

  1. Jedną szklankę śmietany podgrzewam lekko i dodaje cukierki, nie gotuję, mieszam do rozpuszczenia się cukierków i studzę.
  2. Pozostałą śmietanę ubijam mikserem z cukrem pudrem i łączę z masą z cukierków. Następnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatyną, miksuje chwilkę i wylewam na upieczony, ostudzony biszkopt.
  3. Układam biszkopty a pomiędzy ciastka wtykam dżem wiśniowy.

Sposób przygotowania masy śmietanowej:

  1. Śmietanę ubijam, dodaję cukier oraz rozpuszczoną w malej ilości wody żelatynę. Masę wykładam na biszkopty.
  2. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi pozostałymi cukierkami.
  3. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
  4. Gotowe
  5. Smacznego
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!