26 listopada 2014

Ciasto Malakoff – bez pieczenia

To przepyszne ciasto na biszkoptach wykonasz całkowicie bez pieczenia. Biszkopty nasączymy rumem, do tego konfitura i pyszny krem. To wszystko sprawia, że ciasto ma pyszny, wyrazisty smak. Świetnie nadaje się do kawy :)

Składniki

masa

  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu

poncz

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml rumu

ponadto

  • ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • kilka ciasteczek amaretti (opcjonalnie )
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!