8 stycznia 2021

Ciasto makowe z kremem budyniowym

Makowe ciasto tortowe przełożone kremem budyniowym.

Składniki

Ciasto:

  • 850 g masy makowej
  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 5 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64 g)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g białej czekolady

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklani śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2-3 kostki białej czekolady