13 grudnia 2014

Ciasto “Kubanka”

Bardzo efektownie ciasto z masą nutellową. Biszkoptowy spód, bita śmietana, masa czekoladowa. Wszystko co każdy łakomczuch lubi najbardziej. Mniam! :)

Składniki

masa

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki nutelli
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

biszkopt (forma 23 x 35 cm)

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto

  • 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
  • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

nasączenie:

  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 2-3 łyżki rumu