CIASTO CZARNA POMARAŃCZA

Czarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 pomarańcze

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • skórka z pomarańczy
Skomentuj

CIASTO CZARNA POMARAŃCZA