7 kwietnia 2021

Ciasto borówkowy chruściak

Warstwowe ciasto na spodzie kruchym, przekładane bezą, masą kakaową, masą śmietankową z dodatkiem borówki, którą można zastąpić innym owocem np. winogronem.

60 minut czas przygotowania
2 formy 24 cm x 24 cm

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 200 g margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 1 ½ mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 8 białek z jajka
  • 1 szk. cukru
  • 10 dag migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na masę kakaową:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 10 dag borówek

Dodatkowo:

  • 80 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch takich samych form do pieczenia.
  3. Następnie przygotowujemy bezę, białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na wierzch każdego ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °
  4. W tym czasie, co piecze się nam ciasto przygotowujemy masy. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone , cukier puder , kakao i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
  5. Masę wykładamy na jedno upieczone ciasto i wtykamy głęboko biszkopty.
  6. Pozostała nam do przygotowania masa śmietankowa, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Masę łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wykładamy na masę kakaową.
  7. Na wierzch masy układamy upieczone wcześniej ciasto.
  8. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  9. gotowe
  10. Smacznego