Ciasto Biskup

Ciasto Biskup to rozpływające się w ustach połączenie biszkoptu, masy budyniowej, wiśniowej i bezy makowo – kokosowej, oblane czekoladą. Zaskoczy swoim smakiem domowników i gości.

Składniki

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny
masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
beza makowo – kokosowa:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
polewa:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
Skomentuj

Ciasto Biskup