22 listopada 2021

Ciasto Bananowa Nutka

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto jogurtowe z nutką czekolady, przekładane bananem. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Forma 24 cmx 24 cm
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 80 g biszkoptów okrągłych
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 mleczne czekolady
  • 5 bananów
  • 2 zielone galaretki
  • Do dekoracji winogrono

Sposób przygotowania

  1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ½ szk. gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Galaretki zielone rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz jogurtami. Na koniec połączyć z ostudzonymi żółtymi galaretkami.
  3. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić, dodać do masy.
  4. Banany pokroić w plasterki i odstawić na bok.
  5. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.
  6. Na biszkopty wylać 1/3 masy, ułożyć połowę pokrojonych bananów, ponownie połowę masy, następnie pozostałe banany i pozostałą masę.
  7. Na ciasto poukładać winogrona.
  8. Zalać tężejącymi zielonymi galaretkami.
  9. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
  10. Ciasto gotowe.
  11. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!