18 lutego 2021

Ciasto Bakaliowy Jeż

Ciasto bez pieczenia z dodatkiem naszych ulubionych ciastek jeżyków. Wykonanie jest proste i szybkie jak zarazem bardzo smaczne. Polecam.

  • 20 porcji
  • 35 minut czas przygotowania

Składniki

Składniki na spód:

  • 180 g herbatników
  • ½ kostki masła

Składniki na ciemną masę:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 4 łyżki nutelli
  • 140 g ciastek jeżyków

Składniki na jasną masę:

  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 szk. mleka
  • 1 łyżka żelatyny

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • ¾ szk. śmietany 30%
  • 5 dag ciasteczek w czekoladzie

Przygotowanie

  1. Ciastka herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dno tortownicy.
  2. Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną w mikrofali ( 1 minutę) nutellę.
  3. Ciastka Jeżyki kroimy bardzo drobno i łączymy z masą mieszając delikatnie łyżką. Masę wykładamy na herbatniki.
  4. Śnieżki ubijamy z mlekiem dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach żelatynę, chwilę miksujemy i wykładamy na masę ciemną.
  5. Na wierzch układamy dowolnie ciasteczka w czekoladzie i polewamy polewą rozpuszczonej czekolady ze śmietaną.
  6. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  7. Ciasto gotowe.
  8. SMacznego