18 lutego 2021
Ciasto Bakaliowy Jeż
Ciasto bez pieczenia z dodatkiem naszych ulubionych ciastek jeżyków. Wykonanie jest proste i szybkie jak zarazem bardzo smaczne. Polecam.
- 20 porcji
- 35 minut czas przygotowania
Składniki
Składniki na spód:
- 180 g herbatników
- ½ kostki masła
Składniki na ciemną masę:
- 500 ml śmietany 30%
- 400 g serka homogenizowanego
- 4 łyżki nutelli
- 140 g ciastek jeżyków
Składniki na jasną masę:
- 2 śnieżki na mleko
- 2 szk. mleka
- 1 łyżka żelatyny
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- ¾ szk. śmietany 30%
- 5 dag ciasteczek w czekoladzie
Przygotowanie
- Ciastka herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dno tortownicy.
- Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną w mikrofali ( 1 minutę) nutellę.
- Ciastka Jeżyki kroimy bardzo drobno i łączymy z masą mieszając delikatnie łyżką. Masę wykładamy na herbatniki.
- Śnieżki ubijamy z mlekiem dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach żelatynę, chwilę miksujemy i wykładamy na masę ciemną.
- Na wierzch układamy dowolnie ciasteczka w czekoladzie i polewamy polewą rozpuszczonej czekolady ze śmietaną.
- Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
- Ciasto gotowe.
- SMacznego