11 stycznia 2020

Ciasta z rodzynkami

Przepis na pyszne ciastka z rodzynkami. Idealne do kawy czy żeby zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Są bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła z lodówki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Przygotuj miskę, a następnie wsyp do niej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie je wymieszaj. Masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach wprost do mąki. Dodaj też cukier, rodzynki i wszystko wymieszaj.

Na koniec dodaj jajko i mleko i wyrób ciasto rękami. Formujemy z niego kulki, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie trochę je spłaszczamy. Dookoła zostawiamy trochę miejsca bo ciastka urosną w trakcie pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kwadrans na termoobiegu.