Chrupiące skórki ziemniaków

2014-10-23_001723

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy.
Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiących foremkach – skórkach ziemniaków, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem i od razu podać lub zapiec na złoto przez ok. 5 minut.

Składniki

  • 9 ziemniaków,
  • 9 plastrów prosciutto,
  • 2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,
  • 1 płat wędzonego pstrąga,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 szalotka,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina,
  • Sok z cytryny,
  • Szczypta cukru,
  • Olej rzepakowy,
  • Sól, pieprz do smaku,  
  • Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.
Skomentuj

Chrupiące skórki ziemniaków