25 marca 2016

Chlebek do żurku

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden – na żurek na białej kiełbasie i drugi – żurek z nutą chrzanu. W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu straga.pl. Trochę obawiałam się przepisu ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam chleba bez foremki i bałam się, że ciasto nie zachowa kształtu. Jednak wszystko się udało. Chlebuś wyszedł super, ładnie się upiekł tylko troszkę uchwyty od pokryweczki mi się przypiekły ale myślę, że nastepnym razem wyjdzie mi już tylko lepiej.

P3220267

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 opakowania suchych drożdży (16 g)
  • 600 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka