Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia

Chleb bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Aromat chleba dopełnia prażone chia, przyjemnie strzelające pod zębami ;)
Polecam do upieczenia!

Składniki

Zaczyn

  • zakwas żytni 25,0 g
  • 40 g mąka żytnia jasna typ 720
  • 20 g mąka żytnia razowa typ 2000
  • 40 g woda
  • 1,4 g sól

Zaparka

  • 66 g mąka gryczana
  • 18 g nasiona chia (lekko podprażone na patelni)
  • 180 g woda (wrzątek)
  • 3,5g słód jasny

Ciasto

  • cały zaczyn
  • cała zaparka (wystudzona)
  • 50 g mąka żytnia jasna typ 720
  • 20 g mąka żytnia razowa typ 2000
  • 140 g mąka pszenna typ 650 lub 750
  • 5 g sól
  • 3,5 g drożdże świeże lub 1 g instant
  • 20 g woda
  • nasiona chia do posypania chleba
Skomentuj

Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia